Švedska sigurnosna služba Sapo podigla je uzbunu zbog rasta ekstremista navodeći kako se broj ekstremista u nekim krugovima povećao s nekoliko stotina na tisuće u kratkom vremenu.

Sapo je preporučio i podnio zahtjev za deportaciju nekoliko osoba povezanih s procesom radikalizacije, uključujući nekoliko muslimanskih radikala koji su nedavno bili zatočeni, javlja Sveriges Radio.

Oglas:

        

Fredrik Hallström, viši dužnosnik u Sapu, komentirao je porast ekstremista rekavši: „Otkrili smo da su se u posljednjih nekoliko godina povećala sva tri ekstremistička okruženja. Uz [anarhističko] autonomno okruženje i white power okruženje, islamističko okruženje koje promovira nasilje bilježi rast dijelom zbog globalnih sila na koje sigurnosna policija i druge vlasti u Švedskoj imaju poteškoća utjecati.

Hallström je također komentirao nedavna hapšenja nekoliko muslimanskih vođa izjavivši: „Ovo je relativno mali broj pojedinaca, jezgra koja je provodila aktivnosti tijekom određenog razdoblja. Zatim smo Odboru za migracije podnijeli zahtjev da ih treba protjerati.

U proteklih nekoliko godina većini je postalo jasno da se broj radikalnih islamskih ekstremista znatno povećao u odnosu na razdoblje prije stvaranja terorističke skupine Islamske države i imigrantske invazije 2015. godine.

U veljači prošle godine, istraživač Peder Hyllengren sa Švedskog koledža za obranu izjavio je da je Švedska postala međunarodno središte za islamske ekstremističke skupine i da je politička korektnost djelomično kriva za povećanje ekstremista.

Riskirate biti proglašeni rasistom na način koji niste vidjeli u drugim europskim zemljama. Tamo je to pitanje bilo nesporno kao i važnost borbe protiv nacizma i desničarskog ekstremizma. Ali u Švedskoj je trebalo mnogo vremena prije nego što smo mogli razgovarati o džihadizmu na isti način na koji smo dugo razgovarali o nacizmu“, rekao je Hyllengren.