Švedska sigurnosna služba (Säpo) utvrdila je da se novac poreznih obveznika usmjerava u džepove islamske ekstremističke grupe putem državnih potpora.

Säpo je otkrio da veliki broj organizacija koje su povezane s nasilnim ekstremizmom koristi savezne i općinske sustave bespovratnih sredstava u Švedskoj, za koje policija kaže da bi „mogla pridonijeti radikalizaciji i time rastu u ekstremističkih sredina u Švedskoj.

Izvještaj je pokazao da su sve vrste ekstremnih skupina koristile državnu pomoć, međutim, Johan Olsson, operativni menadžer u Säpou, rekao je: „upravo sada vidimo da je problem najveći u nasilnom islamističkom okruženju.“

Policija kaže da pojedinci iz islamističkih skupina koriste državno financirane škole, kulturne udruge i zaklade kao platforme za širenje ekstremističke ideologije unutar Švedske.

Iako je teško procijeniti koliko javnih sredstava koriste islamističke skupine, zbog nedostatka transparentnosti u sustavu financiranja, vjeruje se da se ta vrijednost kreće u milijunima švedskih kruna.

Kako bi smanjio rast ekstremističkih zajednica, društvo mora spriječiti organizacije koje doprinose radikalizaciji da primaju javna sredstva. Država ne bi trebala financirati aktivnosti koje narušavaju našu demokraciju podržavajući nasilni ekstremizam“, kaže Olsson.

Švedsku je ove godine potresa čitav niz bombaških napada, a jedan je stručnjak izjavio da je količina tih napada neusporediva s razvijenim svijetom. Neke procjene tvrde da su se eksplozije gotovo udvostručile od 2018. Multikulturalni švedski grad Malmö posebno je teško pogođen bombaškim napadima i pucnjavama.

Usprkos tome što iza ovakvog silnih eksplozija, pucnjava, kriminala i islamskog radikalizma stoje imigranti, švedska vlada i policija usmjeravaju svoju represiju prema nenasilnim nacionalistima i nacionalsocijalistima, poistovjećujući njihove aktivnosti s terorizmom.

Ironično, na nedavnom politički namještenom suđenju protiv Nordijskog pokreta otpora (NMR) u Göteborgu, sud nije uspio dokazati da je ova organizacija širila govor mržnje. Pojedinci iz organizacije osuđeni su tek za navodno izazivanje sukoba s policijom (premda je 2017. sama policija isprovocirala sukob) i to na temelju lažiranja video snimke i niza lažnih iskaza analitačrke iste sigurnosne službe.