„Maloljetni imigrant bez pratnje“ osuđen je na šest mjeseci boravka u popravnom domu zbog silovanja 12-godišnje djevojčice. Tijekom razgovora s policijom Sirijac je izjavio kako nije znao da je ilegalno stupati u spolni odnos s djecom. Iako je osuđen i zbog drugih zločina, neće biti deportiran.

Istraga o ovom slučaju pokrenuta je nakon što je švedski nezavisni samostalni novinar Joakim Lamotte dokazao da policija uopće ne mari za činjenicu da je netko silovao djevojčicu.

Švedska: Novinar otkrio kako funkcionira policijska istraga silovanja 12-godišnje djevojčice (Video)

Nakon gotovo godinu dana istrage, slučaj je konačno riješen, a za silovanje je osuđen Sirijac koji će boraviti u popravnom domu čak punih šest mjeseci. U presudu je također uračunata „kazna“ za prijetnje koje je napadač iznio prema žrtvi i policijskim službenicima, prenosi Fria Tider.

Sirijac bi također trebao isplatiti žrtvi 140.000 SEK (oko 100.000 kuna), premda je posve nepoznato kako bi nezaposleni „maloljetnik“ to trebao učiniti.

Tijekom ispitivanja, optuženi je izjavio kako nije znao da je zabranjeno imati spolne odnose s osobama mlađima od 15 godina. Začudo, sudac je odbio to uvažiti tvrdeći kako neznanje ne može poslužiti kao izlika.

Zanimljivost je i činjenica da je u Siriji prema članku 491, zakonski propisana dob za dobrovoljno stupanje u spolni odnos također 15 godina. Ukoliko dođe do kršenja zakona, slijedi kazna od čak 9 godina zatvora te prisilni rad.

Dakako, u mnogim drugim islamskim zemljama, spolna zrelost definirana je šerijatskim zakonima, koji navode kako se ista može steći već sa 9 lunarnih godina, odnosno za oko 8 godina i 8 mjeseci.

Osuđeni Sirijac navodno je star 17 godina te je u Švedsku došao 2014.