Otac triju kćeri, porijeklom iz Rusije, bio je prisiljen „oteti“ svoje tri kćeri nakon što mu je socijalna služba u Švedskoj oduzela djecu te ih udomila u muslimansku obitelj. S obzirom da su švedske vlasti krenule u akciju protiv oca, on je prebjegao u Poljsku čije su vlasti stale u njegovu obranu.

Lokalna jedinica socijalne službe u Švedskoj pobrinula se da tri djevojčice koje imaju rusko državljanstvo budu smještene u islamskoj obitelji u Švedskoj, 60-ak kilometara od kuće njihovih roditelja, piše wPolityce.

Razlog zbog kojeg su djeca bila prisiljena na ovakvu situaciju bio je taj da je njihova majka patila od shizofrenije i da je hospitalizirana. Socijalna služba odvela je djecu jer je smatrala kako njihov otac nema financijskih sredstava za život.

Otac je radio kao krovopokrivač u Švedskoj, ali švedske vlasti nemaju nadzor nad njegovim financijama.

Nema čak niti izvješća da on radi na crnom tržištu, ali bez obzira na njegove oblike zaposlenja ili zarade, djeca su mu oduzeta jer su ga vlasti smatrale siromašnim.

Očajan zbog prisilne razdvojenosti od svojih najbližih, otac je „oteo“ vlastite kćeri te je pobjegao trajektom u Poljsku s namjerom da se s njima vrati u Rusiju.

Muhamed, koji je dobio skrbništvo nad djevojčicama, i predstavnici socijalne službe, otputovali su u Poljsku da ih vrate u Švedsku, što je suprotno međunarodnom pravu.

Kad je Mohammed izvijestio da su djevojčice nestale, slučaj je završio u sustavu nadzora i praćenja koji je inicirao službenu potragu za njima. Obitelj je na taj način identificirana od strane poljskih pograničnih službenika.

Spas u Poljskoj

Bartosz Lewandowski spasio je rusku obitelj iz ruku švedskih socijalnih službi. U Poljskoj su dobili pravnu pomoć od pravobranitelja za djecu Mikołaja Pawlaka i odvjetnika s Instituta Ordo Irus.

Poljski sud stao je na stranu obitelji i sada je otac dobio privremeno pravo da zadrži svoju djecu i odbio je dopustiti Muhamedu i švedskim socijalnim službama da odvedu djecu od oca natrag u Švedsku.

Otac je podnio zahtjev za azil u Poljskoj kako bi izbjegao švedsku represiju i progon. Voditelj Instituta Ordo Irus, dr. Bartosz Lewandowski, ocjenjuje da će ruska obitelj dobiti azil u zemlji, budući da su postupci švedskih vlasti za slanje djece u okruženje potpuno strane kulture prema njegovoj procjeni u suprotnosti s pravima djece.

Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravosuđa i ruski konzulat u Poljskoj također su uključeni u ovaj slučaj.

Razlog zašto obitelj ne može otići natrag u Rusiju nije poznat, ali budući da sada imaju pravnu zaštitu u Poljskoj u odnosu na švedsku državu, može se reći da je Poljska trenutno najsigurnija zemlja za obitelj.