Središnje židovsko vijeće Švedske tvrdi kako odluka Stranke centra da se zabrani obrezivanje onemogućuje život muslimana i Židova u zemlji, prenosi Sydsvenskan.

Stranka je na sastanku u Karlstadu prošlog vikenda izglasala prijedlog zabrane obrezivanja, bizarnog primitivnog vjerskog rituala kojeg još uvijek prakticiraju sljedbenici islama i judaizma.

Međutim, po dobrom starom običaju, ovakva odluka naišla je na brzu i tipičnu reakciju „moralnih vertikala“ modernog društva. Središnje židovsko vijeće proglasilo je Stranku centra „netolerantnom i ksenofobnom.

Predsjednik Središnjeg židovskog vijeća Aaron Verständig tvrdi kako ta odluka znači da muslimani i Židovi neće moći živjeti u Švedskoj.

Ja i mnogi drugi u židovskoj zajednici dugo smo cijenili Stranku centra zbog njihove liberalne i tolerantne politike, ali oni sad čine suprotno,“ rekao je.

Verständig je istaknuo kako je ovo najgori mogući poklon za Rosh Hashanah – židovsku novu godinu. Pritom je naglasio kako će se članovi Vijeća sastati kako bi razmotrili moguće mjere protiv Stranke centra.