Praksa da se subote i nedjelje izdvajaju kao dani odmora su religiozno uvjetovan anahronizam koji je danas „nepravodoban“ i „neekonomičan“, tvrdi Nils-Erik Mellström iz Stranke centra.

Budući da je današnja Švedska na mnogo načina multikulturalna i svjetovna zemlja, vrijeme je da preispitamo i moderniziramo radni tjedan kako bi odgovarao svima, bez obzira na njihovu religiju ili kulturnu baštinu, rekao je Nils-Erik Mellström, okružni predsjedatelj Stranke centra u Filipstadu, što je predložio u mišljenju za list Dagens Nyheter. To bi uključivalo uklanjanje kršćanskih praznika.

Živimo u vremenu kad se pristupačnost očekuje svaki dan u tjednu, tvrdi Mellström, a naš način života je izvan koraka s trenutnim radnim tjednom. Činjenica da su dani odmora većine ljudi subotom i nedjeljom je „nepravodobno“ i „neekonomično“, ustvrdio je. Kršćanska kulturna baština, odakle potječe ta tradicija, „gotovo je potpuno istrošena“, ustvrdio je Mellström.

Umjesto toga, predložio je da svatko odabere dane svog odmora. To bi, tvrdio je Mellström, donijelo nekoliko prednosti, uključujući veću dostupnost i bolju uslugu. Uklanjanje dodatnih troškova za rad vikendom podrazumijeva „mogućnosti uštede“ za poslodavce.

Kao općinski političar u Filipstadu, uvjeren sam da bi modernizacija radnog tjedna imala mnogo pozitivnih učinaka za naše komunalne radnike, kao i za naše porezne obveznike“, tvrdi Mellström.

Prema web stranici worldtravelguide.net, standardna švedska satnica za kupovinu traje od ponedjeljka do petka od 9:00 do 16:00. i u subotu od 9:00 h do 02:00 h izvan Stockholma, gdje mnoge trgovine imaju duže radno vrijeme. To se odražava i u drugim europskim zemljama, uključujući Njemačku, gdje su mnoge trgovine zatvorene u nedjelju.

Krajem 2012. godine, Stranka centra zapanjila je javnost svojim kontroverznim prijedlozima za novi program stranke koji uključuje besplatnu imigraciju, poligamiju i ukidanje obveznog školovanja, koji su kasnije uklonjeni.

Carin Jämtin, članica Socijaldemokrata, je 2011. godine predložila da jedan kršćanski praznik zamijeni muslimanskim kako bi se bolje odražavala multikulturalna priroda Švedske.

Gotovo svi naši praznici, osim Midsummera i 1. svibnja, imaju religioznu, kršćansku pozadinu. Današnja Švedska je multikulturalno društvo,“ rekla je Jämtin za Sveriges Radio.

U 2018. godini Liberalna mladež, mlađe krilo sekularističke proeuropske Liberalne stranke, otišla je toliko daleko da je predložila uklanjanje svih praznika s vjerskim ili političkim obilježjima.

Kao rezultat nekoliko desetljeća liberalne imigracijske politike, više od četvrtine švedskog stanovništva danas ima strano porijeklo. Preko 8 posto populacije od 10 milijuna su muslimani.