Švedska uključuje rodnu ideologiju u kazneni zakon

Foto: ALEX HALADA / AFP

Švedski ministar pravosuđa Morgan Johansson najavio je da vlada namjerava uključiti „rodni identitet“ i „rodno oslovljavanje“ u postojeću legislativu vezanu uz „zločine iz mržnje“.

Postojeći zakon kriminalizira govor usmjeren protiv osoba temeljen na njihovoj seksualnoj orijentaciji, rasi ili vjerskoj pripadnosti. Novi amandman bi tu uključio i „rodni identitet“, te „rodno oslovljavanje“.

Johansson kaže da će novi zakon učiniti protuzakonitim diskriminaciju prema osobi temeljeno na tome kako se ta osoba rodno identificira, te je naglasio da je „vlada zabrinuta zbog tog oblika zlostavljanja“.

Iako švedska vlada razmatra ubacivanje transrodnosti u ovu legislativu još od 2014. godine, očito je dodatan poticaj bila gotovo identična nedavna odluka kanadskog parlamenta, koji je također odlučio kriminalizirati krivo oslovljavanje osoba s obzirom na njihov imaginarni spol.

Šveđani namjeravaju ići i korak dalje. Naime, švedska vlast, pomalo kontradiktorno, namjerava iz postojećeg zakona izbaciti riječ „rasa“, jer prema njihovom mišljenju, rase nisu znanstveno dokazane!

Želimo se distancirati od koncepta rase, kojoj naravno, nedostaje znanstvene potvrde da ljude možemo podijeliti u rase“, promućurno je zaključio Johansson.

Autor: Tribun