Švedska: Ured za imigraciju tek sad shvatio da je dozvole za ostanak davao ratnim zločincima i teroristima

© Tomislav Stjepic
© Tomislav Stjepic

Ured za imigraciju u Švedskoj već više godina redovno je nesmetano davao dozvole za ostanak ratnim zločincima i osobama koje predstavljaju potencijalnu terorističku prijetnju nacionalnoj sigurnosti, jer zbog „ljudskih prava“ te osobe nisu mogle biti deportirane. Međutim, djelatnici ove institucije tek su sada shvatili kako takva praksa nije baš dobra ideja, te uvode novu, piše SVT Nyheter.

Imigranti koji predstavljaju sigurnosni rizik, a prema pravilima o „ljudskim pravima“ ne mogu biti deportirani  zbog rizika od smrtne kazne u matičnoj zemlji, dosada su dobivali privremene dozvole za ostanak u Švedskoj.

Oni kojima su dodijeljene takve dozvole, pak, imaju pravo na novčane naknade, zapošljavanje, besplatni smještaj i druge povlastice. No, Ured za imigraciju tek sad je shvatio da takva praksa nije baš razumna.

Nerazumno je za ljude koji predstavljaju opasnost ili ratne zločince, da dobiju dozvolu za ostanak. To je uvredljivo. Pored toga, nema razlike u usporedbi s obični tražiteljima azila, a mora postojati jasna razlika,“ izjavio je „prosvijetljeni“ šef Ureda za imigraciju, Mikael Ribbenvik.

Navodno postoje već dva slučaja kod kojih je ova institucija promijenila svoju odluku, ali zasad još nije poznato o čemu je riječ.

Nova odluka je da se ratnim zločincima i potencijalno opasnim osobama, koje se i dalje ne može deportirati, ukine pravo na dobivanje jednogodišnje dozvole za ostanak u zemlji. Kako tvrdi Ribbenvik, ova nova „revolucionarna“ mjera navodno bi trebala dati „jasan signal da Švedska nije sigurno utočište za ratne zločince i teroriste.

Ovim potezom, sumnjive osobe stavljalo bi se u informacijski sustav Schengena, gdje bi ostale zemlje imale mogućnost prikupljati informacije o njima.

Švedska obavještajna služba SAPÖ, izvijestila je da je prošle godine Ured za imigraciju poslao na uvid  oko 700 sumnjivih slučajeva, kako bi se utvrdilo jesu li dotične osobe doista prijetnja državnoj sigurnosti. Navodno će ubuduće samo mali broj tražitelja azila biti pod utjecajem ove nove odluke.

Autor: Tribun