Švedski socijalni radnici odlučili su uspostaviti centar za primanje poziva za pomoć od strane osoba koje zlostavljaju i premlaćuju svoje partnere, potaknuti jednino nadom da će oni to doista i činiti.

Linija za pomoć zlostavljačima je pilot-projekt koi bi trebao trajati dvije godine, a djelo je lokalnih vlasti Stockholma i južne regije Skane gdje se nalazi i Malmö, danas poznat po visokoj stopi nasilja, prenosi SVT Nyheter.

Ne postoji očiti način za uspostavljanje kontakta s onima koji provode nasilje, ali ovaj projekt to može promijeniti,“ rekla je voditeljica projekta Christina Ericson.

Pozive zlostavljača preuzimat će socijalni radnici i psiholozi, ali samo prema onima koji će sami htjeti prestati zlostavljati svoje partnere.

Organizatori tvrde da su mnogi zlostavljači svjesni svojih zlodjela i da bi ih navodno htjeli zaustaviti, ali nemaju pomoć ili ne znaju gdje ju potražiti. Nova linija za pomoć namijenjena je upravo onima koji su otvoreni po tom pitanju.

Prema izvještaju EU iz 2016., Švedska je po pitanju obiteljskog nasilja kotira na vrlo visokom neugodnom položaju gdje je polovica ispitanih žena navodno prijavila nasilje ili neki oblik zlostavljanja. Muškarci i djeca pritom nisu uzimani u obzir.

Slične rezultate pokazale su i Norveška, Finska i Danska – zemlje koje se ironično također diče „spolnom jednakosti“.