Foto: Mark Makela / Reuters

Švedske vlasti uvode novi zakon prema kojem će svatko moći biti osuđen za silovanje ako prethodno nije dobio izričito usmeno ili u nekom drugom obliku dopuštenje od partnera za stupanje u spolni odnos.

Dakle, nije više dovoljno spontano i zajedničko upuštanje u vođenje ljubavi, već će od sada švedski muškarci ako žele stupiti s nekim u spolni odnos, prvo tu osobu morati pitati želi li to, na što bi onda trebali dobiti potvrdan odgovor.

Kako je svakoj razumnoj osobi jasno da je usmenu potvrdu teško dokazati (osim ako sa sobom nosite diktafon), jedino riješenje da se zaštitite jest potpisivanje pismene izjave, po mogućnosti i ovjerenu kod javnog bilježnika.

Naravno, ovo sve zvuči apsurdno, ali što nas više može začuditi iz švedskog apsurdistana? I sam švedski premijer Stefan Lofven je prilikom predlaganja zakona izjavio: „Ako niste sigurni, radije se suzdržite!

Ovime će praktički dužnost dokazivanja nevinosti pasti na svaku osobu koja je optužena za silovanje, te će morati dokazivati da je partnerica pristala na spolni odnos, umjesto da tužitelj dokazuje krivnju optuženog, kao u svim ostalim kaznenim postupcima. Drugim riječima, krivi ste u samom startu čim ste stupili u spolni odnos.

Ministar pravosuđa Morgan Johansson rekao je da će se postojanje suglasnosti za spolni čin određivati od slučaja do slučaja, no mudro je zaključio da očekuje „povećanje broja osuda“.

Johansson je otvoreno poručio da je zakon, koji će se početi primjenjivati od srpnja iduće godine, osmišljen kao „poruka švedskim muškarcima“.

Ako želimo da nasilje muškaraca nad ženama prestane, tada moramo zahtjevati da se muškarci promijene.

Zakon također uvodi termin „silovanje iz nehaja“, čime će počinitelji moći biti osuđeni za silovanje čak i ako nije bilo direktne prisile na spolni čin, što je do sada bila norma u postojećem zakonu.

Predsjednica švedske odvjetničke komore Anne Ramberg kritizirala je zakon kao „populistički“, te da „nije u doticaju sa stvarnošću“, te će kao posljedicu imati zatvaranje nevinih ljudi bez direktnog utjecaja na učestalost seksualnih napada.