Švedska vlada ovih je dana dala Nacionalnom vijeću za prevenciju kriminala (Brå) zadatak da provede dublju istragu o takozvanim – islamofobnim zločinima iz mržnje.

Znamo da su muslimani izloženi prijetnjama i mržnji u našem društvu. Važno je povećati svijest o islamofobnim zločinima iz mržnje. Manifestacije rasizma nemaju mjesta u našem društvu,“ izjavila je zastupnica Zelenih Åsa Lindhagen.


Židovi u Švedskoj zahtijevaju stalni policijski nadzor


Studija će rasvijetliti prirodu islamofobnih zločina iz mržnje kako bi se steklo više znanja koje će ojačati preventivno djelovanje protiv rasizma, posebice islamofobije,“ ističu švedske vlasti, a prenosi Fria Tider.

Kako tvrde vlasti, u Švedskoj posebice jača „radikalni nacionalizam.

Godišnjak sigurnosne policije iz 2018. pokazuje nam da je tok ksenofobnih i radikalnih nacionalističkih ideja pojačan u društvu, posebice preko Interneta. To doprinosi rastućem raširenom radikalnom nacionalizmu koji uključuje radikalne i nasilne skupine,“ navode iz švedske vlade.


U Švedskoj prošle godine 828 osoba izbodeno nožem


Švedske vlasti posebice ističu kako se mora ojačati „sigurnost“ takozvanih ranjivih skupina i da se protiv „zločina iz mržnje“ treba otvoreno boriti.

Žrtve zločina trebaju znati da su zločini i ranjivost žrtava ozbiljno shvaćeni,“ navode „zabrinuti“ lideri Švedske.


Švedske državne agencije: Ove godine broj bombaških napada porastao za 45%