„Umjetnički“ projekt financiran novcem poreznih obveznika preko Javne umjetničke agencije, plaćati će jednoj osobi da radi što god ju je volja, ili apsolutno ništa, do kraja života.

Ova pozicija nema nikakvih obveza niti odgovornosti, osim da se mora provoditi u Korsvägenu,“ stoji u oglasu za posao. „Štogod zaposlenik odabere raditi, označava rad.

Zaposlenik će započeti s radom tek 2026., a prijave će se početi zaprimati tek 2025. Plaća ovog „zaposlenika“ iznosit će 21.000 SEK mjesečno (oko 2000 eura). Godišnje će plaća rasti za 3.2 posto, a osoba će imati i dopust te mirovinu.

 

Za posao se može prijaviti bilo tko iz bilo kojeg kraja svijeta i moći će raditi što god poželi dok je na poslu, osim raditi drugi plaćeni posao. Također će moći dati otkaz ili se umiroviti kad god poželi, nakon čega će biti zamijenjeni drugim zaposlenikom.

Simon Goldin I Jakob Senneby predložili su ovu brilijantnu, kreativnu i motivirajuću ideju u kojoj je zamišljeno da „radnik“ bude umjetničko djelo.

U skladu s masovnom automatizacijom i umjetnom inteligencijom, nadolazeća prijetnja/obećanje je da ćemo svi mi postati proizvodni višak,“ stoji u prijedlogu. „Svi ćemo biti ‘zaposleni u Korsvägenu’, kao što je bio on.

Zaliha novca poreznih obveznika osigurava plaću za 120 godina, a isplate će biti izuzete od oporezivanja jer je riječ o novcu koji se transferira putem zaklade.