Švedska je odmah iza Meksika prva zemlja na svijetu koja trenutno nije u ratu koja je doživjela najviše bombaških napada na svom teritoriju, prema vodećim kriminolozima.

Ardavan Khoshnood, gostujući predavač na Sveučilištu Malmö i viši suradnik na Sveučilištu Lund, upozorio je da je ta skandinavska zemlja postala prijestolnica bombaških napada Europe.

“Švedska se u potpunosti ističe”, rekao je za novine Svenska Dagbladet.

“Kada su moji kolege u Stockholmu pogledali ovo, vidjeli su da je Meksiko jedina zemlja na svijetu koja nije u ratu i koja ima više eksplozija od Švedske”, dodao je.

Švedska je zahvaćena porastom sukoba kriminalnih grupa u više gradova diljem zemlje, a vlasti se suočavaju s teškom borbom za uspostavljanje reda i zakona.

To je bitka koju trenutno gube u cijelosti, sa 130 bombaških napada zabilježenih u zemlji do sada ove godine, samo tri manje od prethodne rekordne godine.

“Sa tri mjeseca do kraja godine, broj eksplozija je već na istoj razini kao i rekordne 2019. godine, kada su se dogodile 133 detonacije diljem Švedske. Usporedive zemlje u našoj blizini ne postoje”, rekao je Khoshnood.

Upozorio je da odgovorni za eksplozije postaju sve sofisticiraniji u svom pristupu.

“U početku se radilo o bacanju ručnih bombi, sada vidimo da se prešlo na eksplozive i naprednije detonacije”, objasnio je vodeći kriminolog.

Situacija u Švedskoj drastično se pogoršala samo u ovom mjesecu, s 11 smrtonosnih pucnjava i 11 detoniranih eksplozija diljem zemlje.