Švedska: Za kupovinu seksualne usluge kazna zatvora, izjednačiti će se sa silovanjem

Švedska vlada želi kriminalizirati prostituciju na način gdje će klijentima prijetiti zatvorske kazne, dok prostitutke neće za ništa odgovarati jer će se na prostituciju gledati kao na silovanje žene i trgovinju robljem.

Ministrica za rodnu jednakost Åsa Lindhagen usporedila je kupovinu seksualne usluge s trgovinom robljem, što se mora iskorijeniti. Šveđani su posebno ponosni na činjenicu da su pred dvadeset godina kriminalizirati prostituciju na način da se kazneno goni klijente koji plate za seksualnu uslugu, dok žene koje primaju novac za uslugu ne odgovaraju za ništa.

Oglas:

Švedska je 2018. godine krenula i korak dalje u svojoj seksualnoj revoluciji kad je donijela zakon o takozvanom pristanku na seks, gdje je po prvi put uvela pojam „silovanja iz nehaja“, gdje se kriminalizira muškarca ako ima seksualni odnos sa ženom a nije dobio eksplicitnu potvrdu od svoje partnerice da ona želi seks.

Argument za jačanje kaznenih mjera za primatelje seksualnih usluga je taj što trenutno klijenti koji budu uhvaćeni da su platili za seks, najčešće plate novčanu kaznu i bivaju slobodno, a feminističke vlasti tu vide problem jer onda oni ne budu registrirani kao počinitelji seksualnih kaznenih djela, već samo kao prekršitelji.

Prema provedenom istraživanju, 9 posto švedskih muškaraca izjavilo je da su platili za seks, a 80 posto njih učinilo je to u inozemstvu, te stoga vlada sugerira da se kaznene odredbe primjene i na počinjenje tog djela u inozemstvu.

Policijska inspektorica Jana De Geer iz štokholmske policije nedavno je za švedski medij Aftonbladet izjavila da se pristanak na seks ne može kupiti, te uspoređuje kupce seksualne usluge sa silovateljima. Potom je predložila primjenu zakona o silovanju na čin kupovine seksualne usluge.

Zamislite da Švedska, koja je utrla put zakonom o prostituciji gdje je kriminalizirala kupce usluge, da ponovno učini tako veliku stvar. Zamislite da naša zemlja više ne govori o kupcima seksualnih usluga već o silovateljima. Ne više o prostitutkama već o žrtvama silovanja. Na to bismo bili strašno ponosni“, izjavila je De Geer.

Trenutna kazna za kupovinu seksualne usluge u Švedskoj je novčana globa ili jedna godina zatvora. Švedski zakoni specifični su po pitanju pogleda na prostituciju, Švedska je kriminalizirala kupovinu seksa, ali ne i prodaju. Takav zakon uveden je 1999. godine, a tijekom godina sličan model prihvatile su i neke druge zemlje, poput Kanade i Irske.