Osoblje zoološkog vrta koje je godinama slijedilo politiku ubijanja posve zdravih mladunaca, suočilo se sa prijetnjama smrću.

Tijekom protekle četiri godine, ukupno 286 životinja ubijeno je u zoološkom vrtu u gradu Borås. Od tog broja, 163 životinje bile su posve zdrave, uključujući 9 lavljih mladunaca koji su ubijeni 2012.

Nakon što je skandal dospio u javnost, voditelj zoološkog vrta Bo Kjellson i drugo osoblje primili su više od desetak prijetnji smrću. Jedna od prijetnji uključivala je fotografiju Kjellsona s nacrtanim snajperskim nišanom preko lica, prenosi SVT.

Ovo je vrlo neugodno i ove prijetnje utječu na osoblje i čitavu organizaciju,“ požalio se Kjellson.

Pokušali smo odgovoriti na sve email poruke koje smo primili. U slučaju prijetnji, samo smo odgovorili da to nije u redu i prijavili ih policiji,“ dodao je.

Kjellson navodi kako je zoološki vrt slijedio pravila koja su dijelom međunarodnih programa uzgoja, te da su ubijanja „suvišnih“ životinja prezentirana kao „pokolj“ zapravo uzeta iz konteksta.

Iako je ubijanje posve zdravih životinja mnoge šokiralo, mnogo više šokira činjenica da Šveđani ne gaje slične reakcije kada su u pitanju njihovi sunarodnjaci. U zemlji nadaleko poznatih apsurda, ovo je samo još jedan „slučaj“ koji nije vrijedan pažnje.