Švedska policija objavila da je broj incidenata s eksplozivnim napravama i bombaških napada u Švedskoj od siječnja do srpnja porastao za 45 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Statistički podaci koje je objavila policija pokazuju da je Švedska u razdoblju od siječnja do srpnja zabilježila ukupno 83 incidenta s eksplozijama, broj koji je do ovog trenutka porastao na 120, javlja švedski list Dagens Nyheter.

Prema pisanju istog lista, prošle je godine zabilježeno ukupno 157 eksplozija širom zemlje, ali stvarni broj je pomalo nejasan, jer su druge organizacije poput Vijeća za prevenciju kriminala (BRÅ) izvijestile o 108 incidenata s eksplozijama u 2018. godini.

Nacionalni forenzički centar (NFC), koji također istražuje incidente s eksplozijama, iznio je čak 255 takvih slučajeva u 2018. godini i 196 ove godine. NFC statistika pokazuje stalni porast slučajeva iz godine u godinu, a samo se 93 slučaja dogodila su se 2013. godine.

Iako se točni brojevi razlikuju, sve se organizacije slažu da je u 2019. godini došlo do porasta eksplozija i bombaških napada.

Kriminolog Sven Granath na tipično švedski način komentirao je eksplozije rekavši: „Da, nažalost, ona se povećala. Zašto ne znamo, do toga može doći zbog porasta oružanog nasilja na nacionalnoj razini. Na pojedinim lokacijama može doći do jednog ili više sukoba između kriminalnih slišoma, ali to je vrlo teško znati.

Granath je također napomenuo kako istražitelji nikada ne znaju sigurno odakle dolaze materijali korišteni u eksplozijama: „Možete samo stvarno nagađati. Možda je ukraden na gradilištu i preprodan ili je možda prokrijumčaren.

Policija kaže da se i priroda eksploziva promijenila u posljednjih nekoliko godina. Ranijih godina su bile češće ručne bombe, često iz regije Balkana, ali danas se eksplozivi poput dinamita sve češće i sve više kradu s gradilišta.

Petra Stenkula, voditeljica istraga u Južnoj policijskoj upravi koja radi protiv ozbiljnog organiziranog kriminala, rekla je da su eksplozije vjerojatno povezane s organiziranim kriminalom i da bi se mogle povećavati zbog strožeg zakonodavstva o oružju.

Na neki način, možda je manje teško postaviti bombu nego ubiti nekoga vatrenim oružjem,“ rekla je Stenkula.

Ipak, prema tvrdnjama Sigurnosne policije (SAPÖ), najveća prijetnja sigurnosti društva u Švedskoj su – „desničarski ekstremisti.“ Istovremeno, očigledno je potpuno nepoznato kakva mnogobrojna bogatstva sa sobom nose „novi Šveđani“. Reći ćemo vam: egzotičnu odjeću i kulinarstvo.

Primjerice, u jednom Malmöu je prošle godine na Međunarodnom festivalu falavela odabran najbolji falafel na svijetu.

Dakako, Švedska bez „egzotične“ kuhinje i odjevnih predmeta naprosto ne bi mogla opstati u modernom svijetu.