Švedske feministice protestiraju protiv – seks robota

Nekoliko istaknutih švedskih feminističkih skupina protestiralo je protiv korištenja seks robota ili realističnih seks lutaka te su zatražile oštrije zakone protiv korištenja takvih predmeta. Razlog je taj što smatraju da takvi predmeti normaliziraju nasilni odnos muškarca prema ženama.

U pismu upućenom švedskom listu Expressen, nekoliko predstavnica iz krovne feminističke organizacije za ženska skloništa (Roks) te Švedskog ženskog lobija i skupine Unizon, zatražilo je akciju protiv seks robota.

One traže da „švedske vlasti otežaju bordelima s robotima i lutkama otvaranje u Švedskoj“ te da bi „trebalo pokrenuti istraživanje koje proučava poveznicu između seksualnih kontakata s robotima i lutkama sa stvarnim zlostavljanjem.

Također, feministice od vlasti zahtijevaju da „sagledaju pornografsku industriju, seks lutke i seks robote sa stajališta koje problematizira seks, seksualnost i moć“ kroz edukaciju.

Feministice smatraju kako seks lutke stvaraju ozračje u kojem se neki priklanjaju fantazijama o silovanju, a ističu kako neki koriste seks lutke za ispunjenje maštanja o zlostavljanju djece.

Svojevrsni paradoks se ovdje nazire u tome što je „zlostavljanje“ lutaka izgledno bolje od zlostavljanja stvarnih osoba, dok istovremeno doista može neke potaknuti na počinjenje zločina. Međutim, kad je u pitanju mentalni poremećaj zvan feminizam, teško je oteti se dojmu da protagonisticama samo nedostaje pažnje, pa možda čak i one s „čvršćom rukom“.