Švedske ideje: Zabranimo automobile da bi spriječili terorizam

Automobili i druga vozila postali su smrtonosno oružje i treba ih izbaciti iz gradova da bi se zaustavili napadi poput onih u Stockholmu, Berlinu ili Nici.

Tako bar kažu vodeći švedski novinari, prema njihovim riječima ništa se ne može postići obustavom imigracije ili procesuiranjem ekstremista, odgovor je u izbacivanju vozila iz gradskih središta.

Automobili su se pretvorili u smrtonosno oružje. Lako ih je ukrasti i teško ih je zaustaviti. U Nici, Berlinu, Jeruzalemu, Londonu i Stockholmu, teroristi su koristili vozila kao ubojita oružja s kojim su oduzeli živote mnoštvu ljudi.

Ako u budućnosti želimo zaštititi ljude, automobili jednostavno moraju biti izbačeni iz gradskih središta. Nije logično da se središtem Stockholma možete voziti kamionom.“

No nemaju samo novinari takve biserne ideje, i dio vlasti dijeli njihovu brigu glede automobila. Ministar pravosuđa Morgan Johansson smatra da je teško zaštititi ljude na otvorenom prostoru. No činjenica da se vozila mogu posvuda voziti zabrinjava ga. „Automobili dominiraju našim gradovima već desetljećima, došlo je vrijeme da to dovedemo u red.

Autor: Tribun