Švedske obitelji u sve većim financijskim problemima

Siječanj 2017. pokazao se kao vrlo problematičan za švedske obitelji, a posebno samohrane majke. Dok su djeca tijekom božićnih praznika bila na odmoru, mnogi roditelji imali su novčanih problema te nisu bili u mogućnostima kupiti hranu, platiti stanarinu te druge račune, izvještava organizacija Vojska spasa.

Mnogo je majki koje su uzele zajam kako bi opstali tijekom Božića, međutim, kada u siječnju stignu računi onda nema novaca za druge stvari. Mnogi su u dugovima,“ navodi Karin Hansson, koja radi u socijalnoj službi.

Hansson također tvrdi kako će se problemi pogoršati. Zanimljivo je istaknuti da je sve veći broj samohranih majki koje rade pola radnog vremena. Također je veliki broj starijih koji nemaju novac te im stoga organizacija Vojska spasa dolazi u pomoć. Većina njih djeci i unucima nije ovog Božića mogla priuštiti poklone, jer nisu bili u mogućnosti kupiti niti hranu te osnovne potrepštine.

Sve veći problem je i stambeni smještaj. Većina smještaja za najam je preskupa, a mnogi si ne mogu niti priuštiti pa ih se prisiljava na napuštanje takvog smještaja.

Paradoksalno je, čini se, kako istovremeno ilegalni imigranti, s drugog kraja svijeta, imaju mnogo veća socijalna prava u nekad „idiličnom socijalističkom raju“, koji danas visoko kotira tek na listi zemalja s najvećim brojem silovanja. O kriminalu u no-go zonama ne vrijedi niti trošiti riječi.

Izvor: Tribun