Švedski nacionalni institut za ekonomska istraživanja objavio je kako će općine diljem zemlje biti prisiljene podići poreze kako bi se mogle nositi s velikim troškovima masovne imigracije.

Urban Hansson Brusewitz, šef Nacionalnog instituta za ekonomska istraživanja (KI), rekao je kako je zbog naglog rasta populacije, oko 100.000 ljudi godišnje, kvaliteta socijalne skrbi pod rizikom, prenosi Svenska Dagbladet.

Već nekoliko godina suočeni smo s demografskim izazovom, koji me zabrinuo zbog moguće podizanja poreza u općinama,“ izjavio je Brusewitz.

On je istaknuo i kako je najveće pitanje za švedske vlasti nesrazmjerna stopa nezaposlenih među imigrantima, koji predstavljaju teret za socijalni sustav budući da sve više imigranata dolazi u zemlju.

Među švedskim građanima stopa nezaposlenosti iznosi 3.9 posto, te je jedna od najnižih u Europi. Ipak, nezaposlenost među imigrantima iznosi oko 22 posto, prema podacima iz kolovoza prošle godine.

Švedske vlasti ne prežu ni pred čim kad je u pitanju masovna imigracija. Tako je ministrica financija Magdalena Andersson, članica Socijalističke stranke, nedavno objavila kako vlasti namjeravaju podići dobnu granicu za umirovljenje, kako bi Šveđani snosili troškove vlastitog uništenja.