Pojedine općine u Švedskoj suočavaju se s ekonomskom krizom zbog preopterećenja imigrantima ovisnim o socijalnoj skrbi, kao i zbog smanjenja državnih potpora, tvrde lokalni mediji.

Kao i mnoge druge švedske općine, Filipstad je primio tisuće imigranata iz zemalja Trećeg svijeta – gotovo svi od njih žive od socijalnih naknada“, izvješćuje Expressen. „Filipstad uskoro više neće moći snositi troškove socijalne pomoći.

Filipstad, grad u južnom dijelu Švedske, koji je 2010. imao samo oko 6.000 stanovnika, danas ima oko 10.000 stanovnika, uključujući oko 2.000 migranata. Ukupno 80% odraslih među imigrantima nema posao, a tek 10% ih je dijelom mjera politike tržišta rada, prema riječima općinske uprave.

Čak i nakon velikog restrukturiranja imigracijske politike, priljev se nastavio. Imigrantima se pridružila rodbina, kao i neki novopridošlice iz Stockholma. Filipstad ima najviše korisnika socijalne pomoći u cijeloj zemlji u odnosu na broj stanovnika.

U Vilhelmini također prevladavaju problemi, gdje su gradski dužnosnici navodno predložili zatvaranje lokalne škole kako bi se premostile proračunske praznine nakon što je Ured za imigraciju srezao je financijsku pomoć u iznosu od 39 milijuna SEK, što je izazvalo ogorčenje roditelja.

To je bila katastrofa za mjesto“, rekao je jedan od roditelja roditeljima za SVT Nyheter.

Slične financijske krize odvijaju se i u drugim švedskim općinama. Posljednje informacije navode da općina Kalix ima deficit od 34 milijuna SEK u budžetu.