Švedske općine nailaze na sve veće financijske probleme zbog nemogućnosti otplaćivanja dugova. Prema trenutnim procjenama, jedna na svakih pet općina mogla bi uskoro proglasiti bankrot.

Da je riječ o tvrtkama, jedna od pet općina proglasila bi bankrot,“ tvrdi Greger Gustafson, menadžer za javne poslove u tvrtki koja se bavi ulaganjima zvanoj Skandia, prenosi Sveriges Radio.

Zaključak je to donesen na osnovu solventnosti 290 općina, odnosno mogućnošću dugoročnog otplaćivanja dugova. Brojne općine već su u gubitku, a troškovi im značajno premašuju platežne mogućnosti.

Zbog niskih kamata, općine još uvijek nekako opstaju. Međutim, zbog rasta kamata evidentno je da će se situacija pogoršati.

Gustafson navodi kako su općine dosad bile u mogućnosti podizati beskamatne kredite. Međutim, kada kamate porastu na 4-5 posto, troškovi će iznositi mnogo više od predviđenih.

Kako tvrdi ekonomistica Annika Wallenskog, dugovanja su se pojavila zbog naglog rasta broja stanovnika, odnosno, zbog masovne imigracije. Uslijed toga, općine su bile prisiljene uložiti velike količine novca u školovanje i obuku „novih Šveđana“.

Ta ulaganja godišnje iznose oko 160 milijardi SEK (15.5 milijardi eura). Ipak, wallenskog tvrdi kako ovakav razvoj situacije ne bi trebao stvarati veliku brigu, ali je nadodala kako bi se mogle smanjiti socijalne naknade. Što bi potonje moglo prouzročiti, tek će vrijeme pokazati.