Švedske škole učenike prisiljavale na sudjelovanje u gay paradi i na klimatskom prosvjedu

Švedski pravobranitelj, kojeg je imenovao parlament, kritizirao je dvije škole zbog prisiljavanja učenika da sudjeluju u političkim demonstracijama, uključujući događaj koji je tematiziran homoseksualcima i školski štrajk za klimu, izvijestio je Nyheter Idag.

Prema žalbi koju je podržao pučki pravobranitelj, škola Pilbäcksskolan u Växjöu organizirala je gay paradau na kojoj su učenici bili obvezni sudjelovati, dok je škola Västangård u gradu Umeo organizirala obvezni klimatski prosvjed.

Pučki pravobranitelj primijetio je da da su demonstracije dio redovnog školskog rada i sugerirao je da je zamislivo da se „neki učenici nisu htjeli izdvojiti iz mnoštva suzdržavajući se od sudjelovanja, čak iako oni ili njihovi skrbnici zapravo nisu htjeli da oni budu tamo“.

„S obzirom na ovu pozadinu, vjerujem da se može smatrati da su učenici bili prisiljeni sudjelovati u aktivnosti“, napisao je pučki pravobranitelj.

Dotične općine nisu vidjele problema s djelovanjem škola. Odbor za obrazovanje u općini Växjö obranio je gay paradu, koja je bila dio tematskog tjedna o „jednakoj vrijednosti svih ljudi“, i ustvrdio je da je sudjelovanje dio školskog „rada na osnovnim vrijednostima“.

Klimatski prosvjed koji je organizirala škola Västangård branio je Odbor za predškolsku i osnovnu školu u općini Umeå, koji je tvrdio da se to ne može smatrati političkom demonstracijom i tvrdio da je sudjelovanje u stvari dobrovoljno. To se protivi svjedočenjima dječjih skrbnika koji su rekli da je učenicima koji su nastojali izbjeći sudjelovanje rečeno da je to obavezno.

Škola Västangård također je prijavljena švedskom školskom inspektoratu, koji je, međutim, odlučio ne istraživati stvar. Šefica školskog inspektorata u Umei Eva-Lena Öhlund-Brändström odbacila je kritike, između ostalog, političara stranke Umjerenih Andersa Ågrena, tvrdeći da su se učenici samo okupili kako bi izvještavali o klimatskom radu škole.

Pučki je pravobranitelj, za razliku od toga, tvrdio da rektori u oba slučaja zaslužuju kritiku zbog onoga što se dogodilo, ali inače nisu podijelili nikakve disciplinske mjere ili izjave.