Unatoč rekordno visokom priljevu imigranata tijekom proteklih godina, što je u Švedskoj rezultiralo i osjetnim povećanjem broja stanovnika, ta zemlja sve se više bori i s pronalaženjem kvalificirane radne snage.

Broj poslova koji se nude na tržištu rada danas je najveći od 2000., dok istovremeno 12 od 15 poslovnih sektora ima probleme u pronalaženju radnika, navodi istraživanje Javnog zavoda za zapošljavanje.

Samo u kolovozu ove godine, ostalo je nepopunjeno 78.000 radnih mjesta, što je 9 posto više u odnosu na prošlu godinu i čak 41 posto više nego prije dvije godine.

Pritom se najveći problemi javljaju u građevinarstvu, obrazovanju, računalstvu te zdravstvenoj njezi. Trenutno jedini sektori u kojima nema problema su administrativni poslovi, prodaja, marketing te mediji i dizajn.

Konfederacija švedskih poduzetnika, koja predstavlja 60.000 tvrtki, navodi kako manjak radne snage predstavlja veliki rizik. Istraživanje ove organizacije u lipnju pokazalo je da se preko 75 posto tvrtki muči prilikom potrage za radnicima.

Manjak radne snage trenutno je vrlo velik, a u mnogim područjima postao je akutan,“ tvrdi Torbjorn Halldin, ekonomist.

Probleme stvara i manjak prostora za smještaj, koji je dan imigrantima na besplatno korištenje, što mnogim ljudima otežava primjerice preseljenje u drugo mjesto gdje se nudi posao.

Tijekom kolovoza je stopa nezaposlenosti među Šveđanima iznosila 3,9 posto u kolovozu, dok je istovremeno među imigrantima bila 22 posto.