Premda nemaju nikakve osnove za ostanak u Švedskoj, samoprozvana „feministička vlada“ Švedske uvela je amnestiju za 9000 Afganistanaca koji će zemlju koštati oko 2.9 milijardi SEK (oko 2 milijarde kuna) u slijedeće tri godine.

Švedska javnost negodovala je zbog ove odluke, a glavni razlozi su ti što bradati „maloljetnici bez pratnje“ nemaju nikakva razloga za ostanak u zemlji, njihovi zahtjevi za azil su odbijeni, a pokazalo se i kako u Afganistanu ima sasvim sigurnih područja za boravak.

Niti jedan od 9000 Afganistanaca nije posjedovao osobne dokumente po dolasku u zemlju. Ukupno 99 posto od te brojke čine muškarci, a 78 posto njih lagalo je o svojoj stvarnoj dobi, piše Expressen.

Nova mjera dugo se izglasavala u švedskom parlamentu, koji je u konačnici istu ipak prihvatio, unatoč protivljenju iz pojedinih kvazi-populističkih stranaka.

Afganistanski imigranti prosvjeduju protiv deportacija; ljevičarski medij Afganistan preporučio kao turističko odredište

Iako bi mnoge mogao šokirati razlog ovakve odluke, kada su u pitanju švedski političari to nikog ne treba čuditi. Naime, ovakva odluka donesena je zato što su imigranti dugo čekali na nju!

Odluku su kritizirali čak i pojedini Afganistanci, no ona će na snagu stupiti 1. srpnja, nakon čega će Afganistanci dobiti priliku ponovno zatražiti novu boravišnu dozvolu. Pritom je zanimljivo kako će navodni „uvjeti“ za dobivanje dozvole biti „status studenta“, „želja za studiranjem“ i „potvrda o nekažnjavanju“!

Trenutno se u švedskoj nalazi oko 44.000 Afganistanaca.