U novom izvještaju o „bijeloj mržnji“ u Švedskoj, jer nitko drugi navodno ne mrzi, organizacija pod nazivom Institut za istraživanje obrane (FOI) skupila je niz komentara s društvenih mreža, a među simbolima koje koriste desničarske organizacije uvrstila je i mlijeko te poznatu gestu rukom koja simbolizira znak „OK“.

Mlijeko je navodno simbol mržnje jer je jednostavno bijelo, te na taj način simbolizira „bijelu moć“. Poveznica s mlijekom je i izjava bijelog nacionaliste Richarda Spencera o tome kako je „vrlo tolerantan … na laktozu.“

Gesta rukom koja se svugdje u svijetu tumači kao „OK“ ili „sve je super“, također je simbol mržnje, jer ju je često koristio američki predsjednik Donald Trump, koji i dan danas za „neke“ slovi kao „novi Hitler“, premda su mu sinovi primjerice oženjeni za žene židovskog porijekla.

Dosad neviđeni „simboli mržnje“. | Izvor: FOI

Svrha ovog izvještaja, kako tvrde autori, jest „dati uvid u neka digitalna okruženja čiji je zajednički nazivnik da su sva po redu ksenofobna.

Švedska: Političar iranskog porijekla optužen za fašizam jer se fotografirao kako pije – mlijeko

I dok se otvorene prijetnje ili vrijeđanje mogu smatrati pravim primjerom izlijeva trenutne mržnje, izvještaj navodi kako su strah i anksioznost navodno također oblici mržnje.

Da li je poznati kuhar s paketiranja Vegete zapravo „rasist“? | Izvor: Podravka

Među „uvredljivim“ simbolima se također nalaze Thorov čekić, Tyr runa i poznati žabac Pepe te neki drugi simboli i „kodovi“ koji se doista mogu pronaći među rasističkim i desničarskim organizacijama.

Mnogi se pak pitaju, kako to da primjerice snijeg također nije uvršten u simbole mržnje, kao i recimo vjenčanice… Primjera je dakako bezbroj, a Švedskoj ih sasvim sigurno neće nedostajati ni u budućnosti.