Švedske vlasti predložile su zabranu javnog korištenja internetske pretraživačke platforme pravnih dokumenata pod nazivom Lexbase, a koja je navodila etničko porijeklo osumnjičenih kriminalaca u Švedskoj.

Prema švedskim vlastima, podaci koji su objavljeni na ovoj stranici preosjetljivi su za javnost te bi njihovo korištenje trebalo biti ograničeno samo na odvjetnike, novinare i istraživače. Stranica je ranije bila pod zaštitom Zakona o slobodi informiranja, ali novi zakon mogao bi ograničiti pristup podacima.

Na stranici stoji: „Pravo na jednostavno čitanje ovih javnih dokumenata biti će, ukoliko prijedlog bude prihvaćen, ograničeno na profesionalce poput odvjetnika, novinara i različite kompanije.

Unatoč dugogodišnjem pokušaju skrivanja etničkog porijekla nekih od najtežih zločinaca, u javnost i dalje dospijevaju informacije o porijeklu počinitelja zahvaljujući brojnim aktivistima koji zbog raznih zakonskih okvira riskiraju zatvorske kazne zbog objava ovakvih dokumenata.

Ovih dana zbog sudioništva u objavi takvih podataka, na meti policije ponovno su se našli aktivisti Nordijskog Pokreta Otpora, koji su zajedno s portalom Gangrape Sweden objavili više od 80.000 imena osuđenih kriminalaca u Švedskoj, među kojima su i Šveđani i imigranti.