Djevojčicama u Švedskoj vlasti su savjetovale da ukoliko strahuju da će biti odvedene u inozemstvo te prisiljene na sklapanje braka ili ako ih je strah da će biti metom sakaćenja genitalija, da sakriju žlicu u svoje donje rublje na aerodromima. Na taj način detektori metala bi otkrili nepravilnost, a vlasti znale o čemu se radi.

Žlica će aktivirati detektor metala kada prolazite sigurnosnu provjeru,“ izjavila je Katarina Idegård koja vodi jedinicu usmjerenu na borbu protiv nasilja zasnovanog na „časti“ u Gothenburgu, piše Reuters.

Biti ćete stavljeni po strani i tada ćete moći osobno razgovarati s osobljem,“ dodala je.

Osoblje na aerodromu u Gothenburgu već je obučeno kako reagirati u takvim situacijama, a isto se očekuje i na drugim aerodromima u Švedskoj.

Švedske vlasti ne prate statistiku o broju djevojčica koje se šalju iz zemlje kako bi se prisilno udavale, ali Idegård navodi kako je prošle godine zaprimila 139 poziva vezanih za prisilne dječje brakove.

Problem s ovim dječjim brakovima i sakaćenjem ženskih genitalija tek su odnedavno tema kojoj se posvetila pažnja. Vjeruje se kako je oko 38.000 djevojčica u Švedskoj prošlo neki oblik sakaćenja genitalija, a žrtve su uglavnom porijeklom iz Eritreje, Etiopije, Gambije i Somalije.