Švedski parlament proteklih je dana donio novu odluku da se od 1. siječnja 2019. ukida tradicionalni oblik TV pretplate. Međutim, Šveđani će plaćati naknadu za televiziju putem posve bizarnog poreza.

Ionako najviše porezno opterećeni u svijetu, Šveđani će biti prisiljeni plaćati obvezni porez kako bi financirali medijsku propagandu državne televizije. Situacija s posjedovanjem TV ili radio prijemnika identična je onoj u Hrvatskoj, pa će svi koji imaju mobitel, radio u autu ili TV bilo gdje, morati plaćati ovaj porez.

No, to nije sve jer bizarnosti tek slijede. Porez će biti veći nego što je bila naknada. Pored toga, stara naknada plaćala se za kućanstvo. Novi porez plaćati će svi stariji od 18 godina koji žive u kućanstvu, ponaosob, prenosi Expressen.

Međutim, ni tu bizarnostima nije kraj. Naime, umirovljenici u staračkim domovima također će morati plaćati ponaosob porez za televiziju, neovisno o tome gledaju li TV.

S druge strane, odlučeno je i da će mrtvi također plaćati porez preko svojih potomaka. Na primjer, ako netko u obitelji umre u siječnju, ostatak obitelji plaćati će porez ostatak godine za tu osobu iako ona, začudo, više nije na ovom svijetu.

Novi zakon podržale su sve stranke izuzev kvazi-desničarskih Švedskih Demokrata.