Američka studentica Miranda Andersson dobila je naredbu da napusti Švedsku, nakon što je nakratko ostala bez propisane količine novaca na svom bankovnom računu.

Andersson, koja studira na sveučilištu u Uppsali, prebacila je dio novaca sa svog računa u Švedskoj svojim roditeljima u SAD-u. Zbog toga je količina novca na njenom računu u švedskoj banci pala ispod 80.640 SEK (oko 60.000 kuna), koliko je potrebno za zadržavanje boravišne dozvole.

Shvativši svoju pogrešku, Andersson je odmah vratila novac na svoj rečun.

Vrlo je zamorno nositi se sa studiranjem i svim ostalim u isto vrijeme. Želim studirati i dobiti svoju diplomu, a osjećam da oni ne žele da to postignem,“ rekla je Andersson.

Dodala je da je pokazala vlastima kako se može uzdržavati cijelu godinu, ali tvrdi kako su joj vlasti rekle: „Ne možete tako, ne možete samo tako uzeti novac, pa ga ponovno vratiti.

Apsurd je tim veći što Andersson po ocu ima upravo švedske korijene. Andersson trenutno živi sa svojim švedskim partnerom i tečno govori švedski.

Istovremeno, u ovoj zemlji ekstremnih apsurda postoji adekvatni apsurdni primjer grada Lund i tamošnjeg „programa rehabilitacije“ za bivše teroriste ISIL-a. Gradske vlasti istima žele pružiti besplatan smještaj, zaposlenje i financijsku podršku.

Anna Sjöstran, općinska koordinatorica za borbu protiv ekstremizma, izjavila je: „Mnogo je jeftinije reintegrirati osobu u društvo nego ju napustiti.