Bivši švedski premijer Fredrik Reinfeldt poznat je po svojim pro-imigracijskim stavoima, pri čemu i dalje vrši pritisak na švedsku javnost s pričom o „otvaranju srca“ imigrantima. Međutim, njegove akcije izazvale su zanimljivu reakciju iz stranke Švedskih Demokrata.

Iako je napustio svoju bivšu stranku, Reinfeldt je ostao aktivni zagovornik imigracije. Tijekom nedavnog sastanka s poduzetnicima u gradu Skövde, on je pozvao na još veću imigraciju u Švedsku, opravdavajući to već poznatim promašenim argumentima.

U Skövdeu imate staru populaciju, unatoč djelomičnom povećanju stope nataliteta. Moj savjet je otvaranje prema imigraciji,“ rekao je Reinfeldt, a prenosi lokalni list Skaraborgs Läns Tidning.

Prema Reinfeldtu, masovna imigracija trebala bi donijeti „sigurniju“ budućnost i više „konzumenata.

Reinfeldt je tako opisao Afriku kao „dom mladih“, u kojoj će se populacija povećati pet puta u samo dvije generacije te će postati budući model, dok sustav socijalne skrbi zahtijeva veću imigraciju.

Ipak, Reinfeldt je naišao na neočekivanu reakciju opozicijske stranke Švedski Demokrati (SD), koji se donekle opiru masovnoj imigraciji. Odnedavno se njihovoj varijanti politike pridružila i nova stranka Alternativa za Švedsku.

Ako je Afrika model, zašto se ne preselite tamo umjesto da Afriku dovlačite ovdje?napisali su iz SD-a na Twitter-u.

Mnogi korisnici složili su se s napisanom porukom, dok su neki Reinfeldta opisali kao „mentalno poremećenog“ te tvrde kako bi „trebao potražiti pomoć“.

Reinfeldt je inače državnik koji je otvoreno negirao postojanje švedske kulture izjavivši kako je „samo barbarizam iskonski švedski“ dok je „čitav razvoj došao izvana.