Švedski filmski institut ulaže dodatan novac radi privlačenja više manjina u filmsku industriju

Švedski filmski institut uložio je dodatna sredstva kako bi produbio anti-bjelačku agendu uvlačeći čim više manjina u filmsku industriju.

Nova platforma pod nazivom „Ljudi filma“ ima cilj zaposliti čim više „nebjelačkog osoblja“ u švedsku filmsku industriju. Kako navode švedski mediji, etničkim manjinama platforma bi trebala osigurati lakše zapošljavanje čime bi se umanjila „oskudica nebijelaca“ kroz „podizanje svijesti i povećanje zastupljenosti nebjelačkih djelatnika u filmskoj industriji.

Inicijatori ideje tvrde da u filmskoj industriji „vlada nepotizam“ i da je običaj „zapošljavati one s kojima ste ranije surađivali ili one koji izgledaju poput vas.

Sad kad filmska industrija ima nedostatak osoblja, to je savršena prilika za razvitak raznolikosti,“ izjavio je David Nzinga, jedan od inicijatora.

Ranije ove godine Švedski filmski institut najavio je preuzimanje novonastalih pravilaa dodjele Oscara koja isključuju bijelce i usmjerena su isključivo manjinama ili LGBT osobama i feminističkim ulogama.