Član Europskog parlamenta iz švedske Stranke centra Fredrick Federley najavio je da će se odmoriti od politike nakon što je njegov sada već bivši partner osuđen zbog niza optužbi za seksualno zlostavljanje djece.

Federley je napisao objavu na svojoj Facebook stranici, rekavši: „Na nekim web stranicama sada piše da je osoba koja mi je prije bila bliska osuđena za izuzetno teška kaznena djela. Bojim se da je to istina.

Zločini koje je počinio apsolutno su stravični, neopisivi i potpuno neoprostivi. Sada smo krenuli svatko svojim putem,“ dodao je.

Prema novinama, bivši partner europarlamentarca osuđen je za 22 točke seksualnog napada na dijete zbog incidenata koji su se dogodili 2013. i 2014. Također je proglašen krivim za 38 točaka kaznenog djela dječje pornografije i šest točaka seksualnog uznemiravanja.

Ovaj 42-godišnjak bio je aktivan u Europskom parlamentu i bio je potpredsjednik liberalne skupine Renew Europe.


Vodeće ličnosti Parade ponosa u Stockholmu osuđene zbog zlostavljanja djece


Tajnik Stranke centra Michael Arthursson komentirao je objavu koju je dao Federely, rekavši: „Naravno, ovo shvaćamo vrlo ozbiljno. To su uistinu gnusni zločini za koje je ta osoba osuđena. Fredrick Federley osjeća se loše već neko vrijeme, što je u posljednje vrijeme eskaliralo.

Arthursson je dodao da je Federeley tražio psihološku pomoć i podnio zahtjev za bolovanje.

Britta Davidsohn, u to vrijeme predsjednica stockholmskog Pride-a, tvrdila je da nije znala za čovjekovu prošlost, ali sastanak odbora otkrio je da su neki drugi u organizaciji znali.

U 2019. godini još je jedan član švedskog Pride pokreta uhvaćen kako putem interneta šalje seksualno eksplicitne poruke osobi za koju su mislili da je 14-godišnjak. Profil su u to vrijeme zapravo vodili tajni novinari.


Vodeći član LGBT organizacije Stockholm Pride izbačen zbog silovanja 13-godišnjeg dječaka


Menadžer švedskog gay Pridea i službenik Ministarstva vanjskih poslova uhvaćeni u pedofilskom skandalu