Švedski grad planira davanje besplatnih stanova i poreznih olakšica džihadistima povratnicima

58072879c4618895568b45db

Švedski grad Lund razmatra prijedlog o davanju besplatnih stanova, vozačke dozvole i poreznih olakšica džihadistima koji se vraćaju iz Sirije i Iraka, sve u cilju njihove uspješne reintegracije u društvo.

Ovakav apsurdan prijedlog, koji je ne samo šamar u obraz svim žrtvama džihadističkog terora u Siriji i Iraku, već i ozbiljan hračak u lice švedskim poreznim obveznicima, došao je od strane Anne Sjöstrand, koordinatorice protiv nasilnog ekstremizma u Lundu.

Možda će biti kritika, ali mislim da bi ti ljudi trebali dobiti jednaku pomoć kao i svi ostali. Ne možemo reći da samo zato jer su odabrali krivi put, nemaju pravo vratiti se i živjeti u našem društvu.

690x150-sport

Prijedlog je naišao na snažne reakcije u javnosti.

Lund želi pomoći teroristima sa stambenim pitanjem, vozačkom dozvolom i poslom, ali zaboravlja njihove žrtve“, i „Silovatelji, ubojice djece, teroristi. Svi bi trebali imati ista prava“, samo su neki od reakcija iz javnosti.

Sličan pristup već je primjenjen u gradovima Malmö, Borlänge, i Örebro.

Örebro je imao priliku uvjeriti se u „uspješnost“ reintegracije džihadista u švedsko društvo -Liban Qadar, 23, i Mahamed Farah Osman, 24, dobili su pripravnički posao u gradskim službama grada Örebro, no odlučili su se vratiti u Siriju, gdje su poginuli u borbi.

Istraživanje Međunarodnog centra za borbu protiv terorizma pokazalo je da je barem 300 švedskih državljana otputovalo u Irak i Siriju od travnja ove godine, da bi se borili na strani ekstremista ISIL-a.

U međuvremenu, nekih 140 terorista se već vratilo u Švedsku do listopada ove godine.

Izvor: RT, Tribun