Švedski homoseksualci smatraju diskriminirajućim činjenicu da su zbog veće zastupljenosti teških bolesti zakonski spriječeni davati krv pod istim uvjetima kao i heteroseksualci.

Pravila Nacionalnog odbora za javno zdravstvo, koja su bazirana na uredbi EU određuju kako se od homoseksualaca traži apstinencija od spolnih odnosa u minimalnom trajanju od najmanje godinu dana prije nego što daruju krv, prenosi Metro.

Prije 2010., deklariranim homoseksualcima je u potpunosti bilo zabranjeno darovati krv.

Razlog tome je dokazana činjenica da među homoseksualcima ima znakovito veći broj onih zaraženih HIV-om, sifilisom ili hepatitisom. Međutim, homoseksualci smatraju kako je to nebitno te traže ista prava kao i heteroseksualci.

U tu svrhu pokrenuta je kampanja #rainbowblood.

Smatramo da je za muškarca dovoljno da prođe tri mjeseca otkako je imao novog seksualnog partnera i da nije bitno jeste li homoseksualac ili ne,“ tvrdi izvjesni Tobias.

Prema njegovim riječima, „uvredljivo je“ da Nacionalni odbor za javno zdravstvo i socijalnu skrb uzima u obzir da homoseksualci češće mijenjaju seksualne partnere, kao i to da češće obolijevaju od spomenutih bolesti.

Tobias i njegov partner Jasper stoga su pokrenuli ovu kampanju te očekuju kao će s vremenom promijeniti i zakone.