ISIL-ov džihadist optužen za sudjelovanje u ratnim zločinima u Siriji, a koji se vratio u Švedsku nakon neuspjelog suđenja, sada traži 18.700 eura odštete jer nije primao socijalnu pomoć dok se nalazio u pritvoru i na suđenju za terorizam.

Čovjek prije poznat po imenu Bherlin Gildo bio je jedan od prvih švedskih džihadista koji su otišli boriti se na strani ISIL-a u Siriji. Ondje se Gildo često naslikavao pored leševa i iste slike je objavljivao na društvenim medijima.

Ujesen 2014. godine Britanci su uhitili Gilda i sudili mu zbog terorizma, no već u lipnju 2015. Gildo je oslobođen svih optužbi zbog toga što britanske obavještajne službe nisu htjele sudu predati dokazni materijal.

Nakon njegovog puštanja iz britanskog pritvora Gildo se vratio u Švedsku gdje je promijenio ime i adresu stanovanja. Danas tražio da mu se isplati kompenzacija koju nije primao dok je bio u britanskom pritvoru.

Oko 300 švedskih državljana otputovalo je na Bliski istok kako bi sudjelovalo u raznim terorističkim skupinama. Danas su se mnogi i vratili u Švedsku, a unatoč tome što su mnogi sudjelovali u ratnim zločinima i terorističkim akcijama, gotovo nitko nije osuđen zbog toga.