Švedski istražitelji pronašli su tragove eksploziva na mjestu gdje su dva cjevovoda oštećena u činu “teške sabotaže”, rekao je u petak tužitelj koji vodi preliminarnu istragu u Švedskoj.

Mats Ljungqvist iz švedskog tužiteljstva rekao je da su istražitelji pažljivo dokumentirali područje na kojem su u rujnu puknuli cjevovod Sjeverni tok 1 i 2, uzrokujući značajno curenje plina. Paralelni podmorski cjevovodi vode od Rusije do Njemačke.

“Provedena analiza pokazuje tragove eksploziva na nekoliko stranih predmeta koji su pronađeni” na mjestu, rekao je Ljungqvist u izjavi.

Curenje, koje je prestalo nakon nekoliko dana, dogodilo se u međunarodnim vodama, ali unutar isključivih gospodarskih zona Danske i Švedske. Istražitelji nisu dali naznake za koga misle da bi mogao biti odgovoran, ali su ranije izvijestili da je u eksplozijama vjerojatno bilo nekoliko stotina kilograma eksploziva.

Sjeverni tok 1 prenosio je ruski plin u Njemačku sve dok Moskva nije prekinula opskrbu krajem kolovoza. Sjeverni tok 2 nikada nije ušao u promet jer je Njemačka obustavila svoj proces certificiranja neposredno prije nego što je Rusija napala Ukrajinu u veljači.

Ranije ovog tjedna, Njemačka je obilježila dovršetak lučkih objekata za prvi od pet planiranih terminala za ukapljeni prirodni plin kojim se nastoji zamijeniti ruski plin iz plinovoda koji je nekoć činio više od polovice njemačkih zaliha.