Švedski komunisti pozirali za medije kako patroliraju ulicama Malmöa zbog serije grupnih silovanja

Nije poznato zašto se nisu usudili obići „problematične“ četvrti.

Foto: Screenshot/Ruptly

Nakon tri brutalna grupna silovanja u samo mjesec dana u Malmöu, dvije skupine organizirale su noćnu uličnu patrolu kako bi sugrađanima pružile osjećaj sigurnosti u nadi da će spriječiti napade na žene, piše RT.

U petak navečer 20-ak sudionika prošetalo je ulicama Malmöa, a po dostupnom videu čini se kako se radi tek o šetnji središtem grada koje je bilo većinom pusto. Jednu skupinu činili su članovi udruženja zvanog Seved, a drugu članovi Švedske Komunističke Partije.

Mi iz Komunističke Partije želimo iskazati dobrodošlicu svima na ovu šetnju koja će učiniti ulice sigurnima,“ rekao je predvodnik skupine komunista Nils Littorin. „Mi u Partiji se snažno protivimo bilo kakvom zlostavljanju žena, fizičkom, kao i verbalnom na radnim mjestima, noćnim klubovima i svim drugim mjestima, bez obzira tko bio napadač.

Organizatori navode kako bi ove patrole trebale imati preventivnu svrhu. Littorin je istaknuo kako nije riječ o osvetnicima, već o običnim ljudima koji bi u slučaju da vide bilo što ilegalno pozvali policiju.

Policija u Malmöu upravo je jedna od onih koja se već duže vrijeme žali na manjak resursa i osoblja, pa je pitanje bi li mogli uopće reagirati na pozive, a u konačnici i pronaći dovoljan broj ljudi da spašavaju još više glava.