Novi prijedlog zakona predstavljen je u švedskom parlamentu od strane devet zastupnika stranke Lijevih, a njime se traži uvođenje punog glasačkog prava za imigrante koji nemaju državljanstvo i tinejdžere.

Svoj zahtjev članovi nekadašnje Komunističke partije su obrazložili da je glasanje i odabir njihovog predstavnika kroz izbore njihovo osnovno pravo u demokraciji. Naime, ovim bi se imigrantima dao „veći osjećaj sudjelovanja, zajedništva i povećanje samopouzdanja,“ prenosi Nyheter24.

Stanovnici Švedske kojima je trenutno onemogućena prilika provoditi demokratski utjecaj na referendumima, parlamentarnim izborima te izborima EU uključuju one koji su došli u Švedsku kao izbjeglice i koji su rođaci švedskih građana te oni koji su imigrirali u Švedsku s ciljem studiranja i zapošljavanja,“ stoji u prijedlogu zakona kojim se poziva na jednaka glasačka prava za sve one koji žive u toj zemlji.

Na pitanje novinara o tome što bi se dogodilo ako na primjer zakon bude usvojen i ako u zemlju dođe milijun Rusa kako bi glasali, iz stranke su odgovorili da je takav događaj nemoguć jer Ured za imigraciju dobro radi svoj posao.

Podsjetimo da se u Švedskoj 2017. nalazilo oko 600.000 imigranata iz afričkih i arapskih zemalja. To ne uključuje i osobe koje su rođene u Švedskoj ali su im roditelji stranci.

Stranka Lijevih do 1990. nosila je naziv Komunistička partija Švedske te se danas smatra „socijalističkom i feminističkom“ strankom u skladu s modernim interpretacijama komunizma i kulturološkog marksizma.

Trenutno je osobama koje nemaju švedsko državljanstvo dopušteno glasati samo na općinskim izborima, što stranka Lijevih želi promijeniti.

No, oni također žele sniziti i dobnu granicu za glasanje na izborima za gradska vijeća na 16 godina, što je praksa u Njemačkoj.

Snižena dobna granica za glasovanje može revitalizirati demokraciju i dati ljudima više mogućnosti da se uključe u demokratske procese,“ stoji u zakonu.