Švedski mediji širili laž o navodnom ubojstvu imigranta koji je deportiran u Afganistan

Objavljeno:

© Blankspot

Jedan od „maloljetnika bez pratnje“ nedavno je deportiran iz Švedske u Afganistan, a navodno je ubijen u terorističkom napadu odmah po stupanju na tlo matične zemlje, o čemu su se proteklih dana raspisali švedski mediji. Međutim, ispostavilo se da je čitava priča najobičnija laž te još jedna u nizu medijskih manipulacija.

Ljevičarski portal Blankspot, kojeg vode razni pro-imigrantski aktivisti, prvi je izvijestio o navodnom ubojstvu afganistanskog imigranta koji je prema njihovim tvrdnjama ubijen 31. svibnja na sprovodu žrtava terorističkog napada izvedenog dan ranije.

Autor članka, Martin Schibbye je „naširoko poznati komunist“, otkrili su pojedini mediji, dok je afganistanski imigrant očigledno lagao o svojoj starosnoj dobi te se nakon testiranja pokazalo da je stariji nego što je tvrdio.

Izvor ove informacije je osoba koja tvrdi da je policajac u Afganistanu. Dotični je kontaktirao brata ubijenog koji živi u Švedskoj.

Unatoč potpuno nepouzdanom izvoru i krajnje plitkoj priči, švedski medijski listovi poput Expressen-a i Aftonbladet-a odmah su objavili priču te ju iskoristili za pokretanje diskusije o tome kako je „nečovječno“ deportirati Afganistance koji lažu o svojoj dobi, u zemlju za koju se pokazalo da ju čak i UNHCR smatra sigurnom, unatoč pojedinačnim terorističkim napadima koji su danas sasvim uobičajena pojava u europskim zemljama koje su nekoć bile sigurne.

Sveriges Radio također je objavio priču o navodnoj smrti Afganistanca. Međutim, portal organizacije Human Rigths Watch odlučio je ukloniti priču sa svojih stranica nakon što su priznali da postoje „kontradiktorne informacije o smrti deportirane osobe.

Sam portal Blankspot  u međuvremenu je ažurirao originalni članak pri čemu je čini se ustanovljeno kako se dotični imigrant ne nalazi na popisu poginulih.

Lažna vijest u međuvremenu se proširila putem društvenih mreža, pri čemu neki i dalje tvrde kako je istinita, dok mnogi ismijavaju očito prozirne medijske laži i manipulacije.

Autor: Tribun

Povezani članci

Posljednje objavljeno