Švedska psihološka obrana uspostavljena je 1954. godine za vrijeme hladnog rata i kasnije se spojila s drugim agencijama. Međutim, zbog stranih medija koji prenose užase švedske svakodnevice, neki žele ponovno uspostaviti ovakvu agenciju.

Švedski ministar obrane Peter Hultqvist, prema vlastitom priznanju, želio bi ponovno vidjeti „tijelo psihološke obrane“ kako bi zaštitilo građane od stranih dezinformacija, prenosi Sveriges Radio.

Prema vlastitim riječima, internetska aktivnost možda ima zlonamjerni cilj podjele društva. A to je samo djelić onoga štoto može postići u stvarnoj kriznoj situaciji, istaknuo je.

Mislim da je važno da u Švedskoj dobijemo tijelo za psihološku obranu gdje možete imati direktan kanal da pružate informacije od državne vlasti kako je to slučaj u različitim situacijama i da ljudi mogu osjetiti da nekome mogu vjerovati“, tvrdi Hultqvist.

Švedski mediji trebaju se pripremiti za to kako će postupiti ako dođe do stvarne krize, na primjer, ako netko napadne Švedsku, naglasio je Hultqvist.

Prema Hultqvistu, tradicionalni mediji također moraju postati bolji u izbjegavanju situacija u kojima njihove vijesti iskorištavaju „neprijateljske snage“ sa zadatkom da prikažu negativnu sliku Švedske.

Švedska psihološka obrana uspostavljena je u vezi s početkom hladnog rata 1954. Švedska trenutno istražuje mogućnosti obnove tijela za psihološku obranu nakon poziva premijera Stefana Löfvena. Istragu vodi bivši šef sigurnosne policije Anders Danielsson. Zaključci će biti predstavljeni sljedećeg svibnja, a novo bi tijelo trebalo započeti s radom 2022.