Švedski ministar okrivio „ruske trolove“ za širenje straha o 5G mreži, a sve je djelo obične švedske bake

Švedski ministar za digitalizaciju pripisao je žestoke komentare protiv 5G mreže na uobičajene osumnjičenike – „ruske trolove“. Međutim pomniji pogled pokazao je da iza kampanje stoji lokalna baka koja se protivi wireless mreži.

Kontroverzni događaj seže u prosinac 2019., kada se Anders Ygeman, švedski ministar energetike i digitalnog razvoja, požalio da je žrtva nekih „ruskih trolova“. Tko bi drugi mogao preplaviti njegovu Facebook stranicu sa stotinama komentara koji zahtijevaju da odbije uvođenje 5G mreža u Švedsku?

Postoji ruski politički interes u ometanju i podrivanju razvoja 5G u drugim zemljama“, rekao je Ygeman tada švedskim medijima. Također je inzistirao da je jedna od njegovih objava na Facebooku prikupila gotovo 2000 komentara, od kojih su mnogi došli s „lažnih računa“.

Neke su ga medijske kuće shvatile ozbiljno, ali neke su odlučile razmišljati izvan okvira. Prošle nedjelje lokalni ogranak državnog medija SVT objavio je članak za koji se čini da opovrgava Ygemanove tvrdnje. Većina dotičnih komentara vodi do lokalne skupine koja se naziva „Zdravstveni rizici WiFi zračenja Zaustavimo 5G“.

Začudo, nije bilo ni traga Rusima; umjesto toga, čini se da grupu vodi lokalna 64-godišnja žena iz Stokholma po imenu Katarina Hollbrink koja sebe opisuje kao „običnu švedsku baku koja je zabrinuta zbog zračenja.

Nakon što ju je SVT kontaktirao, Hollbrink je rekla da joj je vilica pala kad je saznala za Ygemanove navode. „Bilo je smiješno, bilo je mnogo ljudi koji su se javili i komentirali naš zahtjev“, otkrila je žena.

Članovi grupe iskazuju bijes na Facebook stranicama koje vode vlasti, mediji i političari kad god pozitivno pišu o 5G. Hollbrink, koja se žestoko bori protiv uvođenja 5G uređaja, smatra da bi ministar trebao razmisliti prije nego što „optuži obične švedske državljane da su ruski trolovi.