Švedski parlament glasanjem je pozvao vladu da ukine takozvani zakon o informiranju, koje je dosada nalagalo osobama zaraženima HIV-om da o tome moraju informirati svoje seksualne partnere, prenosi Fria Tider.

Ukratko, osobe zaražene HIV-om mogu svoju zarazu širiti neometano na druge, čak i ako to žele zlonamjerno učiniti, što su već zabilježeni slučajevi diljem svijeta.

Razlog takvom potezu švedskih parlamentaraca je mišljenje da je dužnost o informiranju seksualnih partnera o zarazi „relativno neučinkovito s medicinskog stajališta te da je to loša ideološka etiketa.

Odluku je pohvalilo Nacionalno udruženje za seksualno informiranje (RFSU).

Još od 1985., osobe zaražene HIV-om bile su zakonski obvezne informirati svoje potencijalne seksualne partnere o svom zdravstvenom stanju. Međutim, 2013. Tijelo za javno zdravstvo objavljuje takozvanu „bazu znanja“ tvrdeći da je rizik od prijenosa HIV-a minimalan u slučajevima kada se koristi kondom, ukoliko zaražena osoba koristi dobru terapiju.

Otada su takve osobe već bile isključene iz ove obveze.

Međutim, švedski parlamentarci sad su odobrili i to da osobe zaražene HIV-om bez uspješne terapije također imaju pravo na spolni odnos bez zaštite s kime god požele, a bez prethodnog informiranja o svom problemu.