Švedski poduzetnici najednom su izrazili zabrinutost oko činjenice da bi izvještavanje o rastućem kriminalu i nasilju u državi moglo loše utjecati na imidž zemlje u inozemstvu. Naime, imidž je važan za poslovanje i međunarodnu kompetitivnost.

Nekoliko visokopozicioniranih poduzetnika vjeruje kako će loš imidž utjecati na zapošljavanje visokokvalificiranih stranaca te da će posljedično ugroziti kompetitivnost Švedske na globalnom tržištu, piše Sydsvenskan.

Strance će očekivano više privući mogućnosti poput dobrog školovanja, smještaja, zdravstvene skrbi, ali i zakon, red i sigurnost.

Međutim, Švedska je u sve gorim problemima upravo po ovim pitanjima zbog enormnog rasta kriminala, nasilja, pucnjava, eksplozija, pljački, silovanja i slično. Samo prošle godine službeno je zabilježeno 257 eksplozija.

Važno je imati opću sliku Švedske kao sigurnog i dobrog društva,“ izjavio je Martin Lundstedt, član odbora Volva.

Zapošljavamo ljude iz drugih zemalja. Oni nas pitaju ista pitanja kao mi Šveđani kad se selimo u Brazil ili neku drugu zemlju. Na primjer ‘Kako ovo funkcionira, je li sigurno, gdje će djeca ići u školu?’ Onda možete zamisliti kad oni pročitaju o Gothenburgu i guglaju o tome što se piše u SAD-u o Švedskoj. To nam definitivno ne pomaže.

Švedske vlasti pak javno lažu kako je Švedska sigurna zemlja te da su pisanja medija preuveličana. Službene statistike, koje su i same navodno podosta lažno ublažene, govore i dalje suprotno.