Prije samita u Salzburgu, švedski premijer i neuspjeli zavarivač Stefan Löfven ljutito je najavio kako će inzistirati da EU uvede trajne kvote za primanje imigranata u sve članice.

Nastavit ću vršiti pritisak na nedokazive zemlje da prime kvote izbjeglica koje dolaze u Europu, jer sve zemlje imaju odgovornost primati azilante,“ rekao je Lövfen za švedski list Aftonbladet.

Unatoč tome što su mnogi u Europi shvatili kakva je prijevara u pitanju kad je riječ imigracija, te su mnogi argumenti protiv itekako snažni, Lövfen vjeruje kako su argumenti za prisilu primanja imigranata navodno jači no ikada.

Ako ne uspijemo ovo implementirati, imat ćemo drugu krizu, jer cijela zona Schengena je pod rizikom osim ako postoji suradnja po ovom pitanju,“ rekao je Lövfen.

Što više država primi izbjeglice, to će biti manji teret za svaku zemlju,“ rekao je Lövfen logikom vođe „feminističke vlade“.

Iako su izbori u Švedskoj nedavno donijeli polovične rezultate, uz upitnu regularnost, Löfvenova stranka dobila je najmanje glasova u proteklih 100 godina.