Švedski premijer Stefan Löfven u emisiji Agenda švedske državne televizije SVT, izjavio je kako su segregacija i nezaposlenost glavni uzroci pucnjava među bandama te da bi situacija bila identična da u istim uvjetima žive Šveđani.

Prema pisanju portala The Local, u Švedskoj su ove godine u pucnjavama ubijene 33 osobe, a do 31. listopada prijavljeno je 268 pucnjava. Godinu ranije zabilježeno je 306 pucnjava u kojima je ubijeno 45 osoba, a ranjeno 135. Godine 2017. broj pucnjava bio je 324, s 43-oje ubijenih i 139 ranjenih.

Ove godine po broju pucnjava prednjači Stockholm (70), dok se u južnoj i središnjoj Švedskoj dogodilo 50 i 41 pucnjava. Samo u Stockholmu je ubijeno 15 osoba.

Iako je trend ovakvih pucnjava praćen porastom broja bombaških napada, paleža automobila, silovanja i općeg kriminala doživio rast nakon 2015., švedske vlasti negiraju bilo kakvu povezanost imigracije s nasiljem.

Organizirani kriminal je tu zbog segregacije te im je dopušteno da se predugo nastave,“ rekao je Löfven, tvrdeći kako je uzrok segregacije velika nezaposlenost u područjima u kojima se i odvijaju kriminalne akcije.

Segregacija se pojavila zbog velike nezaposlenosti u tim područjima. Ali to bi se dogodilo bez obzira tko tamo živio. Kad biste tamo stavili ljude koji su rođeni u Švedskoj pod istim okolnostima, dobili biste iste rezultate,“ rekao je bivši zavarivač.

Ono što nimalo ne iznenađuje je činjenica da premijer jedne „humanitarne supersile“ nikad neće priznati kako u takvim područjima žive imigranti, isti oni koje su europski lideri prozivali „novom radnom snagom“ Europe, da bi se pokazalo kako je većinom riječ o nesposobnim, nepismenim, neobrazovanim niškoristima sklonim nasilju i kriminalu te životu na socijalnim naknadama.