Premijer Kristersson razgovarao je sa švedskim medijima o pucnjavi i bombaškim napadima bandi nakon 20 različitih incidenata u posljednjih nekoliko tjedana, tijekom kojih su dvije osobe poginule.

“Ovaj vikend bio je jedan od najgorih koje smo vidjeli”, rekao je premijer Kristersson za televizijsku kuću SVT i dodao da je policija znala što se događa, ali ono što se događa bilo je izvan njihove kontrole.

“Ne sumnjam ni na trenutak da policija čini sve što može s alatima koje ima,” rekao je Kristersson i dodao, “Mislim da smo u ovom razvoju došli toliko daleko da moramo raditi stvari koje nismo prije radili, to su zapravo teroristi našeg vremena.”

Komentari premijera dolaze nakon što je otkriveno da je najmanje stotinu policajaca poslano u područje Stockholma kako bi pojačali ljudstvo u regiji, koja je bila svjedokom većine pucnjava i bombaških napada povezanih s bandama u posljednjih nekoliko tjedana.

Samo u jednoj noći prošlog tjedna, na području Stockholma dogodilo se pet nasilnih incidenata povezanih s bandama, uključujući dva podmetanja požara, pucnjavu, bombaški napad ručnom granatom i ubadanje koje je ostavilo čovjeka mrtvim na stubištu stambene zgrade.

Velik dio nedavnog nasilja izbio je nakon božićnog ubojstva dobro poznatog štokholmskog kriminalca Mehdija ”Dumle” Sachita koji je smrtno stradao.

Nasilje bandi godinama je veliki problem u Švedskoj, ali je prošle godine ta zemlja oborila svoj rekord u smrtonosnim pucnjavama, od kojih je većina bila povezana sa sukobima između kriminalnih skupina, što je navelo švedsku vladu da objavi da će iznijeti novu nacionalnu strategiju za baviti se problemom.