Švedski premijer Stefan Löfven izjavio je kako bi volio vidjeti uvođenje sankcija protiv europskih zemalja koje ne sudjeluju u preuzimanju migranata.

U razgovoru za švedski list Dagens Nyheter, premijer Löfven je upitan o ekonomskim kaznama za zemlje koje odbijaju primati „izbjeglice”, ali primaju sredstva Europske unije, kao što je Mađarska.

Da, spreman sam to učiniti,” rekao je Löfven. „Jer prije ili kasnije moramo preuzeti zajedničku odgovornost za primanje migranata. Jedna, dvije ili tri zemlje to ne se nositi s time, moramo pomoći u tome.

Ako nisu spremni preuzeti odgovornost, onda će to doći po cijenu, neće biti moguće dobiti sredstva EU na isti način kao i danas,” tvrdi Löfven.

Mađarska je jedna od zemalja koja najviše dobiva,” nastavio je Löfven. „Neprihvatljivo je da zemlja koja je dobila najveću potporu EU rekla ‘Ne, ne preuzimamo odgovornost za imigraciju’.

Tijekom krize u 2015. godini, Švedska je primila najviše „izbjeglica” po glavi stanovnika u Europi, odnsono oko 163.000 migranata iz uglavnom Afrike i Bliskog istoka.

Švedski premijer tvrdi da njegova stranka čini Švedsku – sigurnijom