Iako su cijepljenja u punom mahu u Europi i drugim dijelovima svijeta, nova istraživanja ukazuju na poražavajuću činjenicu: naširoko hvaljeno i propagirano cjepivo tvrtke Moderna pruža „zajamčenu zaštitu“ samo 3 do 4 mjeseca nakon cijepljenja.

Ove tvrdnje iznio je Matti Sällberg, profesor i istraživač na području cjepiva pri Institutu Karolinska. On je tijekom emisije švedske državne televizije SVT odgovarao na brojna pitanja javnosti. Između ostalog, jedna osoba postavila je pitanje je li istina da cjepivo pruža zaštitu 9 mjeseci.

Sällborg je izjavio kako to „nije loša pretpostavka“ te da postoji nada da će cjepivo štititi protiv zaraze negdje između 6 i 12 mjeseci. Istovremeno je naglasio da je garantirani period zaštite mnogo niži, samo 3 do 4 mjeseca.

Već taj „zajamčeni period“ zahtijeva dvije doze Moderna-inog cjepiva, a kojeg je za upotrebu odobrila EU.

Nepoznato je vrijedi li isto razdoblje „zajamčene zaštite“ i za konkurentska cjepiva. Ironično, oni koji se žele cijepiti ne mogu birati čije cjepivo će primiti. Prema Sällbergu, nije sigurno smije li uopće osoba koja će se cijepiti znati čije je cjepivo primila.

Još jedna osoba postavila je Sällbergu pitanje o tome jesu li provođena testiranja za nuspojave na osobama koje su se cijepile više puta. Odgovorio je da za sada nema takvih podataka.