Sveučilište u Lundu pokrenulo je istragu protiv profesora zbog „antifeminizma“ i „transfobije“ nakon što je na predavanju izjavio da postoje biološke razlike između muškaraca i žena.

Germund Hesslow, profesor neuropsihologije na sveučilištu u Lundu optužen je od strane studenata da je u svojem predavanju iznio „transfobne“ i „antifeminističke“ stavove.

Tijekom predavanja „Nasljeđe i okoliš“, Hesslow je citirao empirijsko istraživanje koje podupire ideju da su razlike između žena i muškaraca biološki utemeljene, te da se rod ne može smatrati isključivo kao „društveni konstrukt“.

Studenti koji su prijavili Hesslowa tvrde da su njegove izjave u sukobu sa „švedskim vrijednostima“, konceptom koji zahtjeva od svih švedskih obrazovnih ustanova da slijede zajednička etička načela, među koja se ubrajaju vrijednosti poput egalitarizma, individualne slobode i ravnopravnosti spolova.

Hesslow je pozvan na raport kod nadređenih, a sveučilište je od njega tražilo da se distancira od dvije konkretne izjave; da lezbijke imaju „mušku seksualnu orijentaciju“, da je transeksualnost kao seksualna orjentacija „pitanje definicije“. Hesslow je odbio distancirati se od tih izjava, dodavši da je već „dovoljno vremena potrošio na objašnjavanje i obranu svojeg izbora riječi“.

U određenom trenutku, moramo se zapitati kamo vode takve stvari. Ako ćemo dopustiti da studenti snimaju naša predavanja kako bi našli kompromitirajuće formulacije i potom zamarali profesore i sveučilište pritužbama, možemo slobodno u potpunosti odbaciti medicinsko obrazovanje.

Hesslow je također odbacio optužbu da promiče političke svjetonazore, te je poručio da je njegov svjetonazor isključivo slijediti znanstvene činjenice, a ne popularne stavove, da vode njegov akademski rad.